Selecteer een pagina

Einde zomer 2016 – Door de kier tussen de gordijnen schijnt een klein straaltje licht van de lantaarnpaal op de muur. In de verte hoor ik de klok van de kerk. Bam….bam…bam, ggrrrrr het is al 03.00 uur en ik heb nog geen oog dichtgedaan. Ik draai me nog maar eens om op mijn andere zij en probeer te focussen op mijn ademhaling….. Nope, mijn gedachten gaan weer over in gepieker. Hoe ga ik morgen weer het gat van mijn bankrekening dichten. Ik voel me helemaal wegzakken in het matras, alsof ik wegzak in een zwart gat. Zucht…

Sinds 2011 heb ik mijn eigen onderneming. De eerste drie jaar nog met een bijbaan en dus veel ballen in de lucht te houden. In 2014 vat ik moed om de vaste bijbaan en het bijbehorende inkomen vaarwel te zeggen. En nu dus de bedenkingen. Is dit het nou, dat ondernemen in je uppie van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en dan nog een beetje meer. En nog steeds krijg ik de rekeningen soms wel maar vaak net niet betaald.

Mijn man weet van niets. Ik schaam me en durf het hem niet te vertellen. ‘Het komt wel goed’ zegt het engeltje op mijn schouder, maar op de andere schouder hoor ik keihard gelach van het duiveltje!

 

Gepieker

Heb ik meer klanten nodig? Hmmm, ik heb geen uren meer over in de dag…

De kinderen dan toch op een bso, zodat ik meer kan werken? Daar gaat mijn vrijheid met de kinderen. Wat één van de redenen was om voor mezelf te beginnen, zodat ik meer bij ze kan zijn.

Meer geld vragen? … Dan prijs ik mezelf uit de markt en wie gaat dat nou betalen, ik ben niets meer waard dan een ander.

Dan toch maar weer een baan zoeken en hopen dat ik daar iets kan betekenen?

Ik lig daar in het donker met dat streepje licht op de muur. Ik voel de eerste traan opkomen, die al gauw gevolgd wordt door rollende tranen over mijn wangen. Ik voel me waardeloos. Een mislukking!

 

De druppel die de emmer doet overlopen

Mijn kussen begint flink nat te worden en opeens ligt er een hand op mijn zij. Mijn man is wakker geworden van mijn gehuil en vraagt mij wat er is. Ik kan het niet meer binnen houden en vertel hem dat het mij spijt en dat ik het echt wel ga betalen en dat ik er alles aan ga doen zodat het niet weer gebeurt.

Als een klap in mijn gezicht wordt mijn man boos. ‘Dat ik hem niet eerder verteld heb dat het slecht gaat met mijn onderneming en dat nu hij en het gezin ook de dupe is van mijn mislukking’. De bodem van het zwarte gat in mijn matras valt weg en ik voel mij er keihard in vallen. Ik voel me zo zielig en alleen. Ik kan nu helemaal naar niemand toe. Wat zullen anderen wel niet van mij denken als mijn man al zo reageert.

 

Dit moet gewoon zo zijn

’s Ochtends, nadat mijn man boos naar zijn werk is gegaan en ik de kinderen naar school heb gebracht, zit ik alleen in huis. Ellendig, met rode cijfers voor mijn neus op de computer.

Op dat moment schiet er een golf van warmte door mij heen. Net alsof er een deken om mijn schouders wordt geslagen. Het voelt alsof er kracht binnen stroomt.

De kracht om honderden zo niet duizenden mensen te inspireren. Om anderen te helpen dat zij niet dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt.

 

Niet langer meer het slachtoffer

Ik sta op en loop de tuin in. Vol kracht, rechtop en met de borst vooruit. Op dat moment neem ik de beslissing dat ik niet langer een slachtoffer wil zijn. Dat ik 100% verantwoordelijkheid neem voor mijn acties, voor mijn leven. Waar ik ben, wie ik ben, hoe ik ben. Ik besluit dat er dingen moeten veranderen. Ik moet beginnen door dingen te veranderen in mijn leven.

Je herkent bepaalde punten uit mijn verhaal vast wel. Nu, bijna 2 jaar geleden, heb ik dat besluit genomen om die transformatie aan te gaan. Ook jij kan je innerlijke kracht en je doel in het leven vinden. Als vrouwelijk entrepreneur aan het roer van jouw onderneming staan. Verantwoordelijk zijn voor elk element in jouw leven.

 

Wat zie jij graag veranderen in je leven?

Waar loop jij tegenaan dat jou tegenhoudt in de groei van jouw onderneming?

Deel het hieronder in de reacties en je krijgt antwoord van ons.

En als je direct aan de slag wilt met jouw transformatie en onderneming, stuur een mail naar annemiekenrenate@howtobeaqueentrepreneur.com voor een gratis Queensessie van een half uur.

 

Hou van jezelf,
Annemiek en Renate

2 Reacties

 1. Anja

  Dank je Renate voor je openheid en het delen van je verhaal.

  Momenten van pikeren gedurende de nacht herken ik ook.
  Niet alleen als ondernemer, maar ook bijvoorbeeld op mijn avontuurlijke reizen ergens veraf in de natuur is er alleen een ding wat mij wellis tegenhoud – en dat zijn mijn overtuigingen.
  Niks en niemand anders houdt de groei van mijn onderneming of mee zelf tegen!

  Zodra ik tegengehouden wordt stel ik mij de vraag: is het een overtuiging van mij of die van iemand anders. En vaak komt de overtuiging ergens vanuit het verleden. In het vervolg vraag je je af of het je nu helpt, misschien zelfs voor iets waarschuwt of behoorlijk afhoud om je eigen hart te volgen.

  • Renate van Dijk

   Hi Anja,

   Wat mooi dat niets of niemand jou en jouw onderneming tegenhoudt.

   Overtuigingen zijn zeker grote beïnvloeders op de keuzes die wij maken in ons leven. Jezelf de vraag stellen of het je NU helpt en dan goed luisteren naar wat je hart je zegt, maakt je besluit zeker een stuk makkelijker.

   Dankjewel voor jouw reactie.

   Wat zou jij nog wel graag veranderd zien in jouw leven?

   Make today great,
   Annemiek en Renate